Es selamü aleyküm Dostlar
Gecenin bir yarisi geldim size .üc güne sigdirdigim müthis migrenim sagolsun gözümü actirmadi
nasil bir azaptir yarabbi ,tarifi mümkün degil dostlar .hamdolsun bu gün biraz olsun gözümü acabildim .
en azindan görebiliyorum. Kendimi fazla yormamak kaydi ile hemen tarifi birakacagim sizlere .
uzun zamandir arsivimde bekleyen bir tarif aslinda
koca bir kIsI gecirdik bahar geldi ama ben yeni ekliyorum. aralarda kalmis garibim ,,
arkadasim kücük nurgülüm :) kücük diyorum cünki daha kücük bir anne o
telefonda konusmustuk bir zaman .
abla bakliyatta bazi sorunlar yasiyorum sen nasil yapiyorsun diye sormustu bana .
cok fazlaca farki yok aslinda sizlerin yaptiklarinizdan
özümüzde olan bir yemek kurufasulye nohut ,her ev hanimi bilir haliyle.ben buraya benceli haliyle birakayim istedim .belki olurda hosunuza gider hem arsivimde bulunmus olur
yalniz belirteyim 10 kisilik olur yemegimiz
bizde cok sevilir kalsa bile ertesi gün yeniden yanina pilav pisirilir .suyunu lezzetini icine cekmis olan nohut süzülerek,pilavin üzerine konulup tüketilir :) nohutu bolca islayip buzlugumda saklamayi seviyorum önceden ölcmeden isladigim icin size nohutu islatilmis haliyle ölcü verecegim .
nohutu islatmak islemini yaptigim sekiliy de yazmak istiyorum .nohutu ayiklayip bol su ile yikadiktan sonra oldukca ilik hafif sicaga yakin bol su ile islayacagimiz kaba koyup hava almayacak sekilde kapatalim kapagini 12 saat islansin ertesi günü süzüp kullanalim ben isladigim suyu kullanmiyorum cünki haslama yapmiyorum öncesinde islamak yetiyor benim pisirdigim haliyle
hem zamandan tasarruf, hem isidan tasarruf icin düdüklü tencerede yapiyorum
sizler normal tencerede yapacaksaniz sayet su miktari eksik gelebilir su
ekleme yaparken daima kaynamis su kullanmalisiniz
ama düdüklüde yaparsaniz bire bir suyu ve lezzeti garanti insallah
&
5 su bardagi nohut
300 gr kusbasi et
1 iri kurusogan
1 dis sarimsak
1 carliston biber
2 ortaboy domates
2 yemek kasigi biber salcasi
1 caybardagi siviyag
yarim yemek kasigi tereyag
1 tatli kasigi tepeleme toz kirmizi biber
yarim yemek kasigi seker
tuz karabiber
6 su bardagi su
tenceremize öncelikle yaglarimizi koyalim .üzerine etimizi
(et cok büyük kusbasi sekilinde dogranmis olmasin mümkünse nohuttan birazcik iri olmali
üzerine kurusogani sarimsa biberi dograyalim .domatesin kabuklarini soyalim cekirdeklerini ve suyunu cikarip kücük dograyalim salcasini da ilave edip ocagimiza koyalim
arada karistirmak sureti ile iyice kavuralim yagi yüzeye cikinca
üzerine nohutumuzu ekleyelim .toz kirmizi biberi, tuz, karabiberi ekleyip, bir kac kez cevirip
suyunu verelim sicak su olsun. hemen düdüklünün kapagini kapatip ocaga koyalim
ilk pisme asamasini gösteren cizgiden sonra, yaklasik 20 dakika pisirelim.
bu süre kaynayip kapagi kilitlendikten sonraki süredir belirteyim .
nohutun cinsi, düdüklü tencerenizin huyu ektendir ama
elhamdülillah simdiye kadar hic sasmadi bu zaman dilimi .
tek sartim var sizlere..
pisme gerceklesince ocaktan alip herzaman actiginiz sekilde güvenligi saglayarak
hemen kapagini acacaksiniz kapali kalmayacak
havasi insin acarim sonra yok bu yalnizca nohutun kararmasini kabuklarini atmasini saglar
cünki kapali olan sürede pisme devam edecektir .kapagini tamamen actiginizda bir iki kez karistimalisiniz
alt üst olmali ve bu asamada yarim cay bardagi soguk su eklenmeli icersine nedenmi ?
isiyi kirmaliyiz pisme durmali ,yagina parlaklik katmali
ve servise kadar kapagini yarim kapali olarak bekletin yemeginizi
yanin apilavi coktan pismistir .sogan arzunuza kalmistir ama aci biberi olmadan olurmu ??
olmaz dostlar .afiyet sifa olsun .acizane bencelisi böyle dilerim beyenile sevile
daim dualara talibim
Muhabbetle
No comments:
Post a Comment