Monday, April 7, 2014

Etli Nohut Yemegi






Es selamü aleyküm Dostlar 


Gecenin bir yarisi geldim size .üc güne sigdirdigim müthis migrenim sagolsun gözümü actirmadi 


nasil bir azaptir yarabbi ,tarifi mümkün degil dostlar .hamdolsun bu gün biraz olsun gözümü acabildim .


en azindan görebiliyorum. Kendimi fazla yormamak kaydi ile hemen tarifi birakacagim sizlere .


uzun zamandir arsivimde bekleyen bir tarif aslinda 


koca bir kIsI gecirdik bahar geldi ama ben yeni ekliyorum. aralarda kalmis garibim ,,


arkadasim kücük nurgülüm :) kücük diyorum cünki daha kücük bir anne o 


telefonda konusmustuk bir zaman .


abla bakliyatta bazi sorunlar yasiyorum sen nasil yapiyorsun diye sormustu bana .


cok fazlaca farki yok aslinda sizlerin yaptiklarinizdan 


özümüzde olan bir yemek kurufasulye nohut ,her ev hanimi bilir haliyle.ben buraya benceli haliyle birakayim istedim .belki olurda hosunuza gider hem arsivimde bulunmus olur 









 yalniz belirteyim 10 kisilik olur yemegimiz 


bizde cok sevilir kalsa bile ertesi gün yeniden yanina pilav pisirilir .suyunu lezzetini icine cekmis olan nohut süzülerek,pilavin üzerine konulup tüketilir :) nohutu bolca islayip buzlugumda saklamayi seviyorum önceden ölcmeden  isladigim icin size nohutu islatilmis haliyle ölcü verecegim .


nohutu islatmak islemini yaptigim sekiliy de yazmak istiyorum .nohutu ayiklayip bol su ile yikadiktan sonra oldukca ilik hafif sicaga yakin bol su ile islayacagimiz kaba koyup hava almayacak sekilde kapatalim kapagini  12 saat islansin ertesi günü süzüp kullanalim ben isladigim suyu kullanmiyorum cünki haslama yapmiyorum öncesinde islamak yetiyor benim pisirdigim haliyle


hem zamandan tasarruf, hem isidan tasarruf icin düdüklü tencerede yapiyorum 


sizler normal tencerede yapacaksaniz sayet su miktari eksik gelebilir su


 ekleme yaparken daima kaynamis su kullanmalisiniz 


ama düdüklüde yaparsaniz bire bir suyu ve lezzeti garanti insallah 


&


5 su bardagi nohut 


300 gr kusbasi et 


1 iri kurusogan 


1 dis sarimsak 


1 carliston biber 


2 ortaboy domates 


2 yemek kasigi biber salcasi


1 caybardagi  siviyag 


yarim yemek kasigi tereyag 


1 tatli kasigi tepeleme toz kirmizi biber 


yarim yemek kasigi seker 


tuz karabiber 


6 su bardagi su 






tenceremize öncelikle yaglarimizi koyalim .üzerine etimizi 


(et cok büyük kusbasi sekilinde dogranmis olmasin mümkünse nohuttan birazcik iri olmali 


üzerine kurusogani sarimsa biberi dograyalim .domatesin kabuklarini soyalim cekirdeklerini ve suyunu cikarip kücük dograyalim salcasini da ilave edip ocagimiza koyalim 






arada karistirmak sureti ile iyice kavuralim yagi yüzeye cikinca 


üzerine nohutumuzu ekleyelim .toz kirmizi biberi, tuz, karabiberi ekleyip, bir kac kez cevirip 


 suyunu verelim sicak su olsun. hemen düdüklünün kapagini kapatip ocaga koyalim 


ilk pisme asamasini gösteren cizgiden sonra, yaklasik 20 dakika pisirelim.


 bu süre kaynayip kapagi kilitlendikten sonraki süredir belirteyim .


nohutun cinsi, düdüklü tencerenizin huyu ektendir ama 


elhamdülillah simdiye kadar hic sasmadi bu zaman dilimi .


tek sartim var sizlere..


 pisme gerceklesince ocaktan alip herzaman actiginiz sekilde güvenligi saglayarak 


hemen kapagini acacaksiniz kapali kalmayacak


 havasi insin acarim sonra yok bu yalnizca nohutun kararmasini kabuklarini atmasini saglar 


cünki kapali olan sürede pisme devam edecektir .kapagini tamamen actiginizda bir iki kez karistimalisiniz 


alt üst olmali ve bu asamada yarim cay bardagi soguk su eklenmeli icersine nedenmi ?


isiyi kirmaliyiz pisme durmali ,yagina parlaklik katmali 


ve servise kadar kapagini yarim kapali olarak bekletin yemeginizi 









yanin apilavi coktan pismistir .sogan arzunuza kalmistir ama aci biberi olmadan olurmu ??


olmaz dostlar .afiyet sifa olsun .acizane bencelisi böyle dilerim beyenile sevile 


daim dualara talibim 


Muhabbetle 

No comments:

Post a Comment