Bu gün yazmak istediğim pofuduk bir simit tarifi.. Sürekli bahsediyorum ya hani İnstagram diye.. Evet hala oradayım.. İzlemek isteyen sadece Mutfak Dili yazıp arayabilir beni.. Bir yıl oldu orada günlük resimleri paylaşıyorum..
Çok şükür 6 binden çok izleyici sayısı.. Yazdıkları yorumları, beğenileri ile beni mutlu eden tatlı kişiler. Sadece bir küçük ekrandan tanıdığım ama çok sevdiğim, kendime yakın bildiğim o kadar kişi tanıdım ki.. Hepsi benim için değerli.. O tatlı kişilerin arasında blogcu arkadaşlar da var ki yıllarca buradan severek izlediğim halde çok tanışamamıştık.. Şimdi o blogcanları İnstagramda daha yakından Tanıdım..Ve o kadar mutlu oldum ki böyle güzel bir camiada olduğum için..
İyi ki Blogum var, iyi ki yazıyorum.. İyi ki fotoğraf çekme aşkım bitmiyorum.. Bitmesin Allahım lütfen.. Yazmak ilaç gibi geliyor diyebilirim.. Daha çok yazabilmek için zamanım olsa.. Hiç ayrılmak istemiyorum buradan..
"Çalışan annenin kızı olunca, bir de ablaysanız hemencecik girersiniz mutfağa. Mutfakla ne zaman haşir neşir oldum bilmiyorum. Annem ''kızım korkma, ne denemek istiyorsan dene, biz hiç kızmayız, güzel olmayınca'' dedi. Cesaretlendirdi beni.Evlenmeden önce tatlı yapmak için girdiğim mutfak, evlenince sevdiğim adamın övgülerini almak için girdiğim yer haline dönüştü. ;) " diyerek kendini blogunda tanıtan Gül megersem benimle aynı kıtadaymış. Blogdaş arkadaşım gelip olmuştu gurbetdaş arkadaşı..
Amerika North Carolina da yaşayan bu tatlı bayanı zaman geçtikçe sevdim ve aramızdaki 19 saat 27 dakikalık yol ( arabayla) olmuştu 19 dakika.. belki de 19 saniye.. Bu mesafeyi kısaltan karşılıksız sevmekti Allah rızası için sevmekti birisini..
O tatlı Gülün Gül Kokulu Mutfaklar adresinde dolaşırken gördüğüm harika bir tarifi gecen günkü misafirlere yaptım.. Simit Poğaçadan küçük bir dilim koparanın " Ayy bu nasıl bir lezzet, bunu tarifini istiyoruz" diyen ve bir kişinin en az 4 tane yediyi bu lezzeti bende blogumda yayınlanmak istedim..
Simdi gecenin 11:56 sında Demet Akali`nin " Nasip değilmiş " şarkısını dinleyerek Gül`ün mutfağından alınmış bir Simit Poğaça tarifi yazıyorsam ben baya nasipli biriyim :))
Tarifi isteyen arkadaşlar, bu da sizin nasibiniz olsun.. Bu nasibi acilen değerlendirin.. Bir önlük takıp mutfağın yolunu tutun.. Yaparken de bana ve Gül arkadaşa dua edin olur mu? Teşekkürler şimdiden.. :))
Simit Poğaça
NOT: Poğaçanın içine kaşar peynirde konulabilir..
Pişerken dikkat edin çok kızarsın biraz dursun derken altı yanabilir:)
Malzemeler :
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı su
- 1/2 çay bardagı sıvı yağ
- 125 gr eritilmiş tereyağı
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı ( silme) tuz
- 2 yemek kaşığı dolusu kuru maya ( 2 paket instant maya)
- 2 yemek kaşığı şeker (tepeleme)
- 5 su bardagı un ( aşağıda resimdeki bardak ölçüsü)
- 3 yemek kaşığı pekmez
- 3 yemek kasığı su ( su az gelirse bir kaşık daha ilave edebilirsiniz)
- susam
İçi için :
- Beyaz peynir veya kaşar
Hazırlanması:
- Önce tereyağını eritiyoruz sonra bekliyoruz biraz soğusun ( sıcak olarak öteki malzemelere eklenmesi iyi degil)
- Derin yoğurma kabına tereyağını ( ben ekmek makinesinde yoğurtturdum o yüzden makinenin karıştırma kabını kullandım ) ılık sütü, ılık suyu, mayayı, şekeri, yumurtayı, tuzu ekleyip karıştırıyoruz..
- (Kullandığım çay bardağı ve su bardağı bunlar)
- Sonra unu azar azar ekleyip çok az ele yapışan hamur yoğuruyoruz, elimizi yağlayıp hamuru toparlıyoruz. Sonra kabın üzerine streç sarıp 20 dakika mayalanmasını bekliyoruz. ( makinede yoğurtmak un hariç malzemeleri eklesin bir az kaşıkla karıştırdıktan sonra unu ilave edip sıvı karışıma karışsın diye hafif karıştırıp makineye koyup yoğurma düğmesine basıp başlatın. Unu kontrol edin hamur çok ele yapışıyorsa bir iki yemek kaşığı daha ekleyin ve yarım saat yoğurtturun. Sonra dügmeği kapatıp makinenin içinde bekletin 20 dakika daha.)
- Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz ve tezgahın üzerine diziyoruz. ( kolay olsun diye)
- Önce fırın ayarını 200 dereceye ( 380F) getiriyoruz.
- Sonra bezeleri tek tek alıp tezgahın üzerinde elimizle bastırarak avuç içi kadar yayıyoruz, ortasına peynir koyup iki ucu yukarıya gelecek şekilde birleştiriyoruz ve yine bir kenara diziyoruz ( pekmezli suya bulama kısmını en son yapacağız )
- Tüm bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra derin bir kabın içerisine bolca susam döküyoruz( azaldıkça ilave ediyoruz )
- Başka bir derin kabın içine pekmez ve suyu ekleyip karıştırıyoruz.
- Sonra yağlı kağıt seriyoruz tepsiye.
- Hazırladığımız poğaçaları tek tek alıyoruz önce pekmezli suya batırıyoruz her tarafını,sonra susama buluyoruz bolca..
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye iki ucunu birleştirdiğimiz tarafı aşağıya gelecek şekilde diziyoruz. Yukarıya gelirse hamur kabarırken o birleştirilmiş yeri açılabilir.
- Sonra hepsinin uzerine sert bıçakla 2 veya 3 çizik atıyoruz 5-10 dakika bekletiyoruz sonra önceden ısıtılmış fırında iyice kızarıncaya dek pişiriyoruz.
- Peynir sevmeyen kızım için ayrıca kaşarlı yaptım. Kasarlı olanların kaşarı üzerindeki çizikten hafif taşabilir ama çok sorun olmaz. Koyarken çok fazla koymamaya dikkat etseniz yeter..
- Bu da kaşarlı yaptığımın resmi.. :)
- Afiyet olsun. !!
Kesinlikle hosunuza gidecek diger makale : simit poğaça tarifleri resimli
No comments:
Post a Comment